Дома / Е-НАСТАВА / 3 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ПРИРОДНИ НАУКИ ЗА 3 ТО ОДД. / 14.04.20202г.Живот без храна и вода

14.04.20202г.Живот без храна и вода

Цели:

Да се запознае ученикот со животните процеси заеднички за луѓето и животните вклучувајќи ги исхраната (вода и храна), движењето, растот и репродукцијата.

План за работа:

1.Храната е животен процес зедничка и за луѓето и за животните

2.Некои луѓе ширум светот немаат доволно храна/вода.

3.Можните причини за ова се клима, природните катастрофи итн.

4.Треба да се јаде разновидна храна за да бидеме здрави.

5.Постојат четири главни групи на храна:

-јаглехидрати(леб ориз)

-протеини(месо риба ореви)

-масти(путерот и маслото)

-витамини и минерали(овошје и зеленчук).

За дома: направи слика од цела храна што ја изеде вчера. Потоа нацртај табела со четири колони: јеглехирдати, протеини,масти, витамини и минерали и името на храната запиши го на соодветното место во табелата.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

12.05.2020г.Природни науки Колку шеќер содржат најомилените пијалоци?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *