Дома / Е-НАСТАВА / 3 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 3 ТО ОДД. / 14.04.2020 Текст ,, Излет во природа,, стр. 188, 189 “,

14.04.2020 Текст ,, Излет во природа,, стр. 188, 189 “,

Наставни цели:
Ученикот/ученичката:
-Да се оспособува за воочување на редоследот на настаните во даден текст
-Да се усоврши за изразно читање на даден текст;
-Да прераскажува содржина од обработен текст;
-Оспособување и поттикнување на создавање на бура на идеи околу дадена тема
-Да се поттикнат за критичко мислење
-Повторување и правилно определување на род и број кај именките.
План за работа:
Наслов: Излет во природа
Време: пролет
Место: во природа
Гл. личности: Ученици
Писател.Франце Бевк
1.Пролет е најдобро годишно време за излет во природа.
2.Многу излетници прават неред и ја загадуваат природата со отпадоци
3.Дивјачко однесување и злосторство се лоши постапки кои околината ги осудудува.
4. Постојат видови растенија кои се заштитени со закон и за нив следуваат соодветни казни.
Преку техниката „Бура на идеи“ учениците користат разни именки кои ги асоцираат на излет, а кои подоцна ќе ги селектираат во табела и ќе го одредат родот и бројот на именката.
Преку техниката Sвезда, учениците го определуваат времето и местото и главни ликови и нивни карактеристики. Учениците да раскажат кој им е најомилен, а кој најнеомилен дел во расказот. Дали имало проблем и како се решил проблемот.
На крај поука од изучениот текст.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

01.06,2020г. Анализа на тестот по македонски јазик

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *