Дома / Е-НАСТАВА / 5 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ЗА 5 ТО ОДД. / 13.04.2020г. ,,Шестиот член,, текст од Велко Неделковски

13.04.2020г. ,,Шестиот член,, текст од Велко Неделковски

Целида се оспособи за правилно и гласно читање и читање во себе со разбирање на текстот. Да забележува непознати зборови и да се оспособи да одговара на прашања и да поставува прашања во врска со содржината на текстот. Да ја открива тематско-идејната основа на текстот.
Техника Бура од идеи
ВЕЛИГДЕН-празник, радување, фарбање, веселба,гозба, крст, велигденско капење, подарување, кошничка,пост, црква, јајца,кршење,славење, Христос, Христос воскресна.
Тема: Велигден (Велигденски обичај)
Место:Во училиштето
Време: Велигден
Порака:Искреноста е особина која е вредна.
 Ликови:Блашко, Влатко, Мише, Кирко, Спирко и Љупчо
 Содржина:
1.Петчлената дружина од петто одд.
2.Наткршување на вапцани велигденски јајца.
3.Подготовки за натпреварот.
4.Спирко шампион на натпреварот.
5.Искреноста на Љупчо го внесе во дружината.
За домашна работа на стр. 120 да се одговори на трите точки од пронајди и препиши

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

02.06.2020г. Пипи долгиот чорап-2 час

Прераскажување на текстот Пипи долгиот чорап во тетратките. Прераскажете го на видео снимка.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *