Дома / Е-НАСТАВА / 5 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ЧАС НА ОДДЕЛЕНСКА ЗАЕДНИЦА ЗА 5 ТО ОДД. / 08.06.2020г. Час на одделенска настава ,,Безбедно однесување во околината,,

08.06.2020г. Час на одделенска настава ,,Безбедно однесување во околината,,

1.Во секојдневното опкружување се среќаваме со безброј потенцијално опасани ситуации. За дел од нив знаеме дека се опасни, за дел не сме сигурни , а за дел воопшто не знаеме.

2 Колку повеќе знаеме за таквите ситуации толку повеќе потенцијалот за ризик е сведен на минимум.

3.Алатите или машините од домаќинството често можат да бидат опасни доколку со нив не се ракува на соодветен начин. На сличен начин се и хемикалиите и лекарствата кои можат да се најдат во домот.

4. Знаењето за можни животни опасности важи и за одредени животни ситуации како игралиште или крстосница, или контакт со животни или растенија.

5.Потенцијално опасните ситуации не се секогаш видливи и може да настрадаме. Затоа кога ќе се најдиме во некоја таква ситуација во која не сме сигурни треба прво да провериме пред да превзмеме било каква активност што може да не загрози.

6.Сообраќајот посебно за децата може да биде опасност доколку не се почитуваат безбедносните мерки како што се носење кацига,штитници, врзување каиш.

7.Многу често децата срадаат во сообраќајни несреќи од невнимание и непочитување на сообраќајните правила. Често правилата ни изгледаат глупаво и наивно, но се донесени за наша сигурност и безбедност.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

04.05.2020-БонТон за хуманост

-Дали и вие ученици сте биле некогаш хумани? -Опишете една случка кога сте биле хумани …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *