Дома / Е-НАСТАВА / 6 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / МАТЕМАТИКА ЗА 6 ТО ОДД. / 04.05.2020 Пресликување на многуаголник

04.05.2020 Пресликување на многуаголник

Трет час за оваа лекција, час за вежби . Лекциите што се повторуваат на овој час е симетрија, транслација и ротација на многуаголник.
Лекцијата во учебникот е со име:
-Осна симетрија;
-Транслација;
-Агли на ротација (стр.55);
-Во збирката лекцијате е со име Ротација. Транслација, Симетрија (стр.129-133);
Задача на учениците е:
-да повторат и во случај на потешкотии во материјалот да се навратат кон лекциите напишани погоре (текстот со жолта позадина);
-од учебникот или збирката да изберат 4 задачи кои соржат симетрија, транслација и ротација и да ги решат;
Домашното да се испрати на меил или на групата на месинџер(фејсбук).
За тие што имаат нејасно околу лекцијата побарајте помош од мене.

За Дамјан Манев

Наставник по Математика.

Провери

01.06.2020 Мода, медијана, ранг и аритметичка средина на податоци

Лекцијата во учебникот е со име:-Работа со податоци;-Медијана;-Аритметичка средина;Во збирката лекцијата е со име: Медијана.Мода.Ранг.Аритметичка …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *