Дома / Е-НАСТАВА / 3 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ПРИРОДНИ НАУКИ ЗА 3 ТО ОДД. / 02.06.2020г Природни науки ,,Животински вилици,,

02.06.2020г Природни науки ,,Животински вилици,,

План за работа:

1.Тревопасните (овца, крава, срна зебра) имаат повеќе катници за џвакање. Секачите им се остри. Катниците им се рамни и им служат за мелење на тревата. 2.Месојадните животни. Кај нив се потребни секачи за да убиваат и раскинуваат. Кај овие животни песјаците им се долги затоа што треба месото да се раскине.3.Бивни се издолжени заби кои постојано растат кај некои цицачи.Овој материјал е скапоцен, па животните често се изложени на прекумерен лов. Од нив се прави накит, украси и сл.4.Животни со најсилни вилици се:белата ајкула, крокодил,алигатор, тигар,гризли мечка, нилски коњ,лав, јагуар, хиена.

За домашна работа најдете на интернет информации за забите вашето омилено животно.

За Верица Манева

Наставник по одделенска настава.

Провери

07.05.2020г. Што сакаме да пиеме?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *