Дома / Е-НАСТАВА / 4 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / АНГЛИСКИ ЈАЗИК ЗА 4 ТО ОДД. / Разработка на прилози за зачестеност

Разработка на прилози за зачестеност

Ученици, внимателно изгледајте го и ислушајте го видеото за прилози за зачестеност. Ги користеме овие прилози за да искажеме колку често нешто правиме.
Always – секогаш;
Usually – вообичаено;
Often – често;
Sometimes – понекогаш;
Seldom – ретко;
Rarely – ретко;
Never – никогаш.
Потоа, на страна 72 од учебникот, решете ја втората задача. Поточно, прилозите во заградата да се стават на соодветното место во реченицата.

Во тетратките употребете ги горенаведените прилози, да напишете реченици за тоа колку често нешто правите. Запомнете: прилозите за зачестеност секогаш се ставаат пред главниот глагол. Исклучок е глаголот BE (am,is,are), кој кога го имаме во реченица, прилозите се пишуваат после него.

За Елизабета Камчева

Наставник по Англиски јазик.

Провери

Вокабулар за атмосферски прилики

whats-the-weather-likeПреземи Ученици, изгледајте ја и ислушајте ја презентацијата за кажување какво е времетo надвор. Напишете …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *