Дома / Uncategorized / Подемот и кризите на социјализмот

Подемот и кризите на социјализмот

Берлинскиот зид

 Тема бр.6 Светот, Европа и Балканските земји по Втората светска војна

Наставна содржина: Подем и криза на социјализмот

Активности за периодот: 13.04-17.04

Цели за учениците:

– Да знаат за воспоставувањето на социјализмот во источноевропските земји;

– Да знаат за подемот но и причините за појава на криза на социјализмот 

– Да ги знаат основните обележја и карактеристики на социјализмот 

Поими: социјализам, пролетеријат,самоуправување, транзиција

Прочитајте ја содржината во учебниците од страна 111 до 113

Потсетете се:

– Што знаеме за социјализмот

– Направи разлика помеѓу социјалистичкото и демократското уредување

Потоа – Внимателно разгледајте ги сликите од учебникот на страна 111, 112 и 113

За домашно:  Одговорете ги прашањата

Симбол на социјализмот

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Ден 1️⃣

Изразување на детската креативност и фантазија на тема “Мојата новогодишна порака до….” Презентација “Спортот како …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *