Дома / Е-НАСТАВА / 8 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 8 МО ОДД. / Повторување за Македонија во балканските војни и Македонија во времето на Младотурската револуција

Повторување за Македонија во балканските војни и Македонија во времето на Младотурската револуција

Активности за периодот од: 11.05-15.05

Цели: учениците да знаат за

  • Учеството на македонците во Првата и Втората балканска војна
  • Лондонскиот мировен договор и одлуките негови
  • Букурешкиот мировен договор и последиците за Македонија од истиот
  • Реакциите на македонската јавност од одлуките на Лондонскиот и Букурешкиот мировен договор
  • Младотурското движе во Македонија
  • Периодот на младотурското владеење во Македонија
  • Политичкото организирање и дејствување на македонците во периодот на младотурците
  • Промената на политика на младотурците кон македонците
Поделбата на Македонија со Букурешкиот договор

За домашно – Анализирајте го ликот и делото на Јане Санданскии неговото учество во Балканските војни и Младотурската револуција,одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Учеството на македонците во Првата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *