Дома / Е-НАСТАВА / 9 - ТО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 9 ТО ОДД. / Повторување за: Културно – просветниот развој на Албанците во Македонија (1944 – 1991 ) година

Повторување за: Културно – просветниот развој на Албанците во Македонија (1944 – 1991 ) година

Активности за периодот од: 25.05-29.05

Цели: утврдување на веќе стекнатите знаења

 • Знаат за развојот на основното и средното образование на Албански јазик во
  Македонија
 • Знаат за развојот на високообразован научен кадар и на научните дејности
  во Македонија

Според официјалните податоци од југословенските пописи, кои се одржувале на секои 10 години, Албанците сочинувале 12% од вкупното население на Македонија во 1953 година. Населението се зголемило на 19% во 1961 година. Во 1971 е забележан пад на 17%. Тие сочинувале 19,7% во 1981 година и 21% во 1991.[2] На последниот попис во 2002 година, албанското население изнесувало 25% од вкупното населние на Македонија.

За домашно

 1. Кога беа отворени првите основнои училишта на албански јазик ?
 2. Каде и кога е беше отворен педагошки курс за подготовка на учителски кадар ?
 3. Кога и каде беше отворена Вишата педагошка школа ?
 4. Кога е одбранета првата докторска дисертација на албански јазик во Македонија
  5 . Кога и каде е отворен Универзитетот на Југоисточна Европа ?
  6.Кога е отворен е Тетовскиот Универзитетот ?

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Образованието, науката и култтурата

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Достигањата во сверата  на образованиетоФормирањето …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *