Дома / Е-НАСТАВА / 7 - МО ОДДЕЛЕНИЕ / ИСТОРИЈА ЗА 7 МО ОДД. / Македонија по Карпошовото востание

Македонија по Карпошовото востание

Активности за периодот од: 04.05-08.05

Цели учениците да знаат за: 

  • Положбата на македонското население по востанието
  • Иселувањето на Македонците
  • Доселувањето на Албанци во Македонија  
  • Крџалиски банди и нивниот однос спрема Македонскиот народ
Спомен плоча на Камен Мост – Скопје

Македонскиот селанец скапо го платил својот обид за ослободување. За мнозина единствен спас било бегањето далеку на север, зад Сава и Дунав. Дел од нив подоцна преминале дури и во Русија, создавајќи таму свои војнички колонии и одделен „Македонски полк“, кој дејствувал во состав на регуларната руска војска. Во запустените предели од северозападна Македонија започнало масовно населување на албанско население.

За домашна работа објаснете:

Која била причината за промена на етничкиот состав во западна и северна Македонија

Одговорите пратете ги на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Teматско повторување

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: Утврдување на веќе стекнатите знаења За домашно 1. Кои …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *