Крушевската Република

Цели:  учениците да знааат за

  • Ослободувањето на Крушево
  • Организација на Крушевската Република публика
  • Крушевскиот Манифест и неговото значење
  • крајот на Крушевката Република
Крушево

1. Ослободувањето на Крушево и воспастувањето на народната власт

750 востаници го нападнале градот, во касарната имали 60 турски војници

Никола Карев првиот претседател на власта , Совет на р Републиката броел 60 лица по 20 од секоја националност, привремена влада на чело со Вангел Динуи 6 члена .

2. Крушевскиот манифест види на страна 123.

3.  Пропаѓање на Крушевската Република

4. Републиката траела 10 дена , Бахтијар Паша ги предводел турските војска кои на  12 август го опколиле градот. Борби се водат на Мечкин Камен и месноста Слива. Востаничките војски ги предводел познатиот војвода Питу Гули .

Никола Карев
Питу Гули

За домашно: Одговорите на следниве прашаања

1. Кога бил нападнат градот Крушевона од страна на востаниците ?

2. Колку дена траеше Крушевската Република ?

3. Кој беше прв претседател на привремената влада ?

4. Кој војвода останал да го брани Крушево ?

5.  Каде се воделе најтешките борби со турскиот аскер и башибозук  во околината на Крушево ?

Одговорите на nackovkiro@gmail.com

За Киро Нацков

Наставник по Историја, Граѓанско образование, Етика, Иновации.

Провери

Повторување за Македонија во балканските војни , Македонија во веремето на Младотурската револуција и Афирмација на националната мисла за создавање на Македонска држава

Активности за периодот од: 18.05-22.05 Цели: учениците да знаат за Учеството на македонците во Првата …

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *